CAMERE FOTO

Sony Nex c3 (mirrorless) – Teste facute cu lentilele 18-55 si 16-50

So, let the fun begin! Mi-am zis in gand.

Am luat darz aparatul in mana si am facut o poza la 16mm, de pe geam, asa “de test”  Stupoare: distorsiunile erau cumplite, si bomboana de pe coliva era o vignetare oribila: practice marginile erau negre ca pana corbului. Sa va atasez o frumusica de poza.

c5

Ma sterg la ochi, la ambii chiar, si ma mai uit o data. Apoi ma apuc sa citesc forumurile, cu fata de culoarea cafelei din mana, adica neagra. Bineinteles, nu eram singurul care ma confruntam cu aceasta problema : din pacate cei de la Sony au facut acest obiectiv pentru mai noile Sony Nex 6, 7, nex 5n etc, care au corectate aceste distorsiuni automat, in pozele cu format .jpg, nu in raw.

Daca vrei sa corectezi raw-urile, sau ai, ca mine, un aparat de generatie mai veche, atunci lucrurile se complica: te apuci sa cumperi Adobe Lightroom, daca nu il ai si folosesti profilurile lentilelor ( Lens Profile in engleza). Pentru a face acest lucru, iti trebuie, desigur, un Lightroom ceva mai nou, si anume un LIghtroom 5.

Sunt un pic surprins de calitatea indoielnica a obiectivului: nu este prea sharp, de-abia pe la  f8.0 se mai imbunatateste treaba. Un Canon 18-55 IS STM, care, culmea, este mai ieftin, rade si cu urechile de acest obiectiv. Totul este mai bun: sharpness-ul, culorile, bokehul. Rusinica, draga Sony! Ai facut tu un obiectiv foarte dragalas, usor ca pana corbului, dar…in rest, nu vad nimic notabil la el. Sa exemplificam cu o poza scoasa de Canonul 18-55 IS STM. E drept, e facuta si in conditii de luminozitate mai bune. Totusi…diferenta este clara.

c6

Deci…probabil ca urmatoarea achizitie va fi un fix: fie Sigma 30mm 2.8, fie pancakeul Sony 16mm 2.8. Daca il iau pe ultimul, voi lua si adaptorul, care il va face mult mai wide: va ajunge la 12mm….De necrezut pentru un mirrorless.

Alte concluzia pentru moment legat de Sony C3:

–        Puncte slabe:

–        Nu prea imi place cum sta in mana, nu este la fel de ergonomic ca un DSRL.

–        Nu are viewfinder, imi este greu sa fac o poza nemiscata si incadrez greu.

–        Are un meniu naspha. Nu are rotita PASM. Nu este intuitiv deloc. ISO este la mama naibii, in meniul Brightness.

–        Obiectiv mic, dar cam slab calitativ.

–        Zgomotul shutterului este…foarte puternic. Zici ca-i mitraliera.

Puncte bune:

–        In primul rand il poti folosi la ISO 1600 si chiar 3200 fara probleme.

–        Este sexy si discret, pare un aparat obisnuit, nu intimideaza trecatorii.

–        Este destul de ieftin pentru ce ofera la piata second hand.

–        Este usurel, poti sa-l iei la munte si mare.

–        -poti folosi pe el obiective cu adevarat wide, gen 16mm plus adaptorul care il face de 12mm. Este ceva, nu?

Si o concluzie finala: imi place si de-abia astept sa merg cu el la viitoare excursie. Hole!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *