ARTICOLE GENERALE

De ce se chinuie oamenii sa intre in Guiness Book? Pana unde ar ajunge o asemenea nebunie?

Tot aud ca X si Y se chinuie sa ajunga in Guiness Book – Cartea Recordurilor – si nu inteleg de ce atata nebunie referitoare la Guiness Book. De ce incerca oamenii sa faca atatea lucruri nebunesti, doar pentru a se scrie despre ei ca sunt cei mai…si cei mai? Mai ales ca acest recorduri sunt facute pentru a fi depasite….peste o luna, trei sau sapte, cineva va reusi sa te depaseasca.

 a1

Tot meditand pe acest subiect, intr-o dupa-amiaza in care prietena mea era plecata din localitate, m-am gandit sa dau un search pe Google, sa aflu cui i-a venit stralucita idee de a crea “Guiness Book”. Se pare ca un individ numit Hugh Beaver, care era directorul Guiness Breweries, care avea suficienti bani pentru orice extravanaganta, a participat intr-o zi la o vanatoare. Acolo, s-a contrazis cu un alt tip pe urmatoare tema: “Care este cea mai rapida pasare care poate fi vanata?” Atunci a realizat ca nu exista o carte in aceasta lume care sa inregistreze toate recordurile, asa ca i-a venit ideea sa creeze el o asemenea carte, pe care a numit-o dupa firma sa: “Guiness Book.”  Prima editie a cartii a fost printata in 1954 si avea 197 de pagini. Spre surprinderea tuturor, s-a dovedit a fi un best seller. In fiecare an a fost printata cate o noua editie, din de in ce mai interesanta.

Unul dintre cele mai curioase lucruri referitoare la Cartea Recordurilor este faptul ca a incurajat cumva oamenii sa isi puna in pericol sanatatea doar pentru a ajunge in cartea recordurilor. Este de inteles, mai ales avand in vedere ca, la inceput, Cartea Recordurilor includea o suita de intrari precum: “Cei mai multi hamburger/oua/etc care pot fi consumati intr-o ora.” Sau, chiar mai rau,  “cele mai multe pahare de bere”. Va inchipuiti cate persoane au vrut sa concureze in acest tip de competitii si ce insemna pentru organismul lor.

a2a3

 

Dar nu va speriati. Este ceva ce nu stiati: din fericire, cartea recordurilor a scos aceste sectii de genul: cata mancare poate fi consumata intr-o ora” sau alte astfel de recorduri bizare. Cu toate acestea, inca sunt o gramada de oameni care isi pun in pericol sanatatea si chiar viata pentru a intra aici, cum este cazul unei tinere care viseaza sa devina: persoana cu cea mai ingusta talie din lume. Pentru a ajunge aici, trebuie sa poarte un corset extrem de strans, atat ziua cat si noaptea. Ceva de neimaginat pentru un om normal, nu-i asa? Mai ales ca acest corset ii strange toate organele interne…Nici nu vreau sa ma gandesc mai departe.

a4

Cu alte cuvinte: de ce incercam sa depasim recorduri? Cand este suficient sa ne simtim bine cu ceea ce suntem si ce facem, incercand permanent sa ne imbunatatim, desigur…ar fi suficient ca lumea sa fie un loc mai bun.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *