TUTORIALE PHOTOSHOP

Curs Photoshop – Lectia 2 – Creare logo pentru o pagina web

Logoul joaca un rol foarte important pentru ca defineste emblema, bradul unei firme, a unei aplicatii de calculator sau a unui site web. In lectia trecuta v-am vorbit de layere doar explicand de ce se folosesc, in aceasta lectie chiar le vom folosi.

Inainte de a explica pas cu pas cum am realizat logoul in Photoshop trebuie sa ne gandim cum vrem sa arate respectivul logo. Eu m-am gandint sa il despart in doua cuvinte In Focus si scrise in doua chenare de culori diferite. In teorie daca ai doua culori si vrei sa le evidentiezi mai puternic, e bine ca acestea sa fie culori complementare. Mai jos aveti o poza prezentand  culoarile  complementare .

 

600px-RBG_color_wheel.svg

 

Albastrul e complementar cu galben si rosu cu turcoaz.

Eu am ales doua culori, nu chiar complementare 100%, albastru si rosu.

Odata ce stim cum sa  arate logoul putem sa ne apucam si de Photoshop.

 

Pasul 1 – selectarea dimensiunilor pentru imagine si creearea selectiei rotunjite.

Atunci cand creem un document nou , trebuie sa alegem dimensiunile imaginii. Cum logoul va fi aplasat in partea de sus a ecranului voi folosi inaltimea 110 pixeli ,inaltime cu care vine predefinita imaginea de la WordPress.

Odata deschis un document nou PDF, in zona panourilor apar listate toate layerele active.  Momentan avem un singur layer de culoare alba numit Backgroud. Selectam din Toolbar unealta Rentagular Marquee pentru a face o selectie de zona dreptunghiulara. Odata facuta selectia pe zona de lucru, aceasta va avea marginile drepte. Pentru a le curba la colturi, alegem din meniul Select -> Modify -> Smooth 10 pixels .

Untitled-9

 

Pasul 2. Adaugarea celor doua layere si umplerea lor cu culoare.

In panoul Layer in dreapta selectam New Layer de doua ori si vom avea doua layere noi suprapuse peste layerul existent alb numit Background. Aceste doua layere noi sunt transparente. Le vom colora cu cele doua culori pe care le-am ales de la inceput rosu si albastru. Deja avem pe zona de lucru selectia facuta cu marginile rotunde, ce mai trebuie facut, este sa o umplem cu o culoare. Alegem culoare dorita din cele doua patrate mici suprapuse in coltul stanga jos apoi vom selecta unealta Paint Bucket. Apasam in interiorul selectiei si se va umple cu culoarea selectata.

Culoarea se va aplica doar pe layerul selectat din lista de layere. Selectam a doua culoare dorita si cel de-al doilea layer transparent si aplicam a doua oara culoare. Nu vom vedea nici o schimbare pe ecran deoarece Layerul 1 este sub Layerul 2. Pentru a vizualiza modificarea trebuie sa ascundem Layerul 2. Odata ascund ramand active Layerul 1 si backgroudul alb. Se poate vedea in poza de mai jos aceasta etapa.

Untitled-92

 

Pasul 3 . Aplicarea textului.

Se selecteaza unealta Type iar in bara de optiuni selectam fontul dorit, marimea, culoarea apoi scriem INFOCUS. Se va creea un layer nou text. Putem modifica usor dimensiunile acestuia si pozitia in zona de lucru.

 

 

Untitled-93

 

 

Pasul 4. Imbinarea celor doua culori sub text.

Dupa ce am selectat fontul si marimea dorita ne mai ramane sa “asamblam” logoul. Cum avem sub

texul alb doua layere de culori diferite, una sub alta, vom taia din primul layer pentru a se afisa cea de-a doua culoare . Vom alege unealta Rectangular Marquee apoi vom face o selectie peste layerul 2, cel cu culoarea albastra. Apasand tasta Del se va sterge acea zona, dar va aparea culoarea rosie a layerului 1.

Untitled-94

Pasul 5. Dam o umbra textului.

Dupa ce mai pozitionam din nou textul sa se alinieze perfect intre cele doua culori, putem da un effect  de umbra pe text. Dam dublu click pe layerul text si ne va aparea un meniu cu multe optiuni. Alegem Drop Shadow din el si putem configura umbra selectand culoarea, grosimea si unghiul.

 

Untitled-97

 

In final avem logoul dorit. Il vom salva ca fisier .gif pentru  a-si  pastra toate culorile. Daca il salvam ca .jpg din cauza algoritmului de compresie culorile devin blurate in unele zone ale pozei.

Untitled-98

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *