TUTORIALE PHOTOSHOP

Curs Photoshop – Lectia 1 – Sa ne familiarizam cu interfata

Salut, voi incerca pe parcursul a catorva saptamani sa va invat sa folositi Photoshop-ul. De multe ori la TV sau pe internet apar stiri cum ca vedeta X a fost retusata in Photoshop sau ca imaginea Y este falsa pentru ca a fost modificata . Dar de  ce  se face atata tamtam legat de Photoshop? De ce e cel mai cunoscut program de editare imagini ?

Adobe Photoshop a fost lansat acum 23 de ani, in 1990, si este un program de editare grafica dezvoltat de Adobe Systems ( fima prin care avem acasa instalat Adobe Flash player si cunoscutul Adobe Reader pentru cititul documentelor .pdf ). Photoshop este folosit de catre web designeri pentru  creare de loguri , editare de imagini ( schimbare dimensiuni , crop – taiere din imagine, aplicare efecte de trecere in transparenta , modificari de tonuri de culoare  si multe alte efecte ) dar si de catre graficieni care creaza imagini de la zero . O imagine vectoriala facuta in Photoshop o puteti vedea mai jos.

pavectorhuhu

Pentru a invata Adobe Protoshop mai intai trebuie sa ne familiarizam cu interfata

Untitled-8

Poate cel mai important element din  Photoshop il reprezinta toolbarul. Acesta contine o multime de icoane care reprezinta uneltele cu care puteti modifica imaginea. Aici avem unelte de selectare a zonei in cadrul imaginii, schimbare culorii, transformare, stergere unor parti din imagine. Este de fapt panoul de comanda in Photoshop de unde vom selecta actiunea pe care ne-o dorim sa o facem .

toolbar

Panourile sunt elemente de interfata in Photoshop. Toate tipurile de informatii sunt afisate in aceste panouri, si de multe ori ne pot bulversa. In cadrul panoului se pot selecta comenzi de editare a uneltei selectate.  Acestea sunt impartite in informatii despre poza, lista de layere care o compun, istoria comenzilor si multe altele informatii. Daca nu gasiti un panou sau l-ati inchis din gresala il puteti active din meniul Windows, selectand ce panou sa fie afisat in partea stanga a ecranului. Va voi vorbi mai multe despre panouri in urmatoarele tutoriale.

panes

Meniurile – sunt cele mai cunoscute elemente de interfata din Photoshop . Sunt localizate in partea de sus a ecranului si contin tot felul de optiuni care nu sunt vizibile in Toolbar sau in panouri.    Voi enumera mai jos meniurile si voi explica pentru fiecare la ce sunt folisite.

File – contine comenzi de creare a unui nou document imagine, deschiderea de noi imagini sau fisiere PDF, salvare ca PDF sau ca imagine optimizata pentru web.

Edit – contine comenzi uzuale de editare a imaginii (rotire, scalare, umplere )

Meniul Layer – este similar cu meniul edit dar se aplica doar pe layerul current. Layerele sunt  straturi transparente de culoare care impreuna formeaza imaginea finala. Editand doar un layer nu afecteaza intreaga imagine – celelalte layere – doar se lucreaza pe layerul selectat.

Meniul Select – este folosit pentru a selecta un layer sau o zona a ecranului. Poti crea, salva, inversa, mari  o selectie de pe  ecran.

Meniul Filter – este o colectie de filtre pentru care Photoshop este asa de renumit. Acestea se pot aplica pe imagine dar si pe o selectie. Avem filtre care slefuiesc imaginea dar unele chiar pot o schimba in totalitate.

Meniul View – in acest meniu putem schimba modul de vizualizare a imaginii.

Meniul Window – ne ajuta sa afisam sau sa scoatem elementele de interfata care apar in dreapta ecranului.

Untitled-81

Bara de optiuni este un element important in Photoshop. Acesta apare cand selectam o unealta. Ne ajuta sa configuram acea unealta. De exemplu daca selectam unealta Text din Toolbar, putem configura  rapid tipul de font, dimensiunea, alinierea si culoarea asociata.

Inainte sa inchei prima lectie  legata de interfata aplicatiei trebuie amintite unele lucruri esentiale atunci cand lucram cu Photoshopul.

Documentele Photoshop sunt in format .psd, continand toate   layerele (straturile) ascunse sau vizibile ale pozei. Putem salva acest document ca si imagine .jpg sau .gif dar daca dorim ca ulterior sa o modificam e bine sa o pastram ca .psd. Salvand-o ca .psd ne da posibilitatea de e edita doar un layer ( imagine sau text ) sau de a-l face invizibil ca alte layere care se afla dedesupt sa apara, sau de a aplica un filtru pe acel layer fara a afecta celelalte layere care compun intreaga imagine.

Daca ar fi sa definesc Photopshop in doua cuvinte, ar fi Layere si Filtre.

In urmatoarea lectie veti invata cum sa folositi layerele pentru a creea un logo al unei pagini web.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *