TUTORIALE PHOTOSHOP

Curs 6 Photoshop – Cum folosim unealta “Brush” pentru a crea focus selectiv si a induce efectul de panning

Zile trecute, Maria, care a ajuns si ea mai nou pasionata de fotografie, mi-a aratat cateva poze cu un efect foarte interesant: un fel de “blur”, care da senzatia de miscare in poze. Stiti la ce ma refer: o parte din poza este foarte clara, in timp ce restul are un efect care se numeste “panning”, ceva ce experimentam cand ne uitam pe fereastra in tren: natura parca ne fuge in fata ochilor. M-a intrebat cat de greu ar fi sa realizeze si ea acest efect in fotografie. Asa ca m-am documentat cateva minute si am decis sa impartasesc si cu voi ceea ce am aflat, ca un profesor bun ce ma aflu.

Priviti mai jos cele doua poze; in a doua, ochiul poate deslusi cu claritate doar centrul de interes al fotografiei, in timp ce restul imaginii  are acel efect de panning, de care am vorbit. Se poate obtine relativ usor, din cateva miscari din mouse.

fitlead-620x349

fitlead-620x3492

Pasul 1. Aplicam Radial Blur pe poza.

Deschidem poza in Photoshop o copiem intr-un layer nou. Pe layer-ul selectat  alegem din meniuri Filter > Blur > Radial Blur si selectam optiunea Zoom.

Untitled-4Pasul 2. Aplicam Layer Mask

Acum pe primul layer avem aplicat filtrul de miscare. Pare OK dar trebuie evidentiat personajul principal. Avem doua optiuni:

a) alegem unealta “Erase” si stergem personajul blurat de pe layerul 1 ca sa apara layerul 2.

b) pe layerul 1 aplicam Layer Mask > Hide all. Apoi cu unealta Brush stergem personajul central de pe layerul 1.

Untitled-d4

In final, personajul din layerul 1 va aparea in documentul de lucru.

A fost ceva mai simplu decat va inchipuiti, nu? Este un mod original de a atrage atentia asupra centrului de interes, pe care vi-l recomand. Este diferenta dintre o fotografie clasica, plictisitoare, si una cu un impact vizual puternic.

fitlead-620x3492

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *