TUTORIALE PHOTOSHOP

Curs 7 Photoshop – Cum dam fotografiilor un aer de epoca, facandu-le sa para realizate cu un aparat retro, pe film

Unii dintre voi folosesc Instagram pentru a aplica anumite filtre pe poza, pentru a o face sa para mai veche, din epoca aparatelor pe film. Este un program cu potential, insa poate fi folosit mai mult pe telefonul mobil si, din pacate, nu lasa utilizatorului prea multa libertate de expresie. Va voi invata cum sa folositi Photoshopul pentru a realiza acele efecte la pozele facute pe telefonul mobil. Din nou trebuie sa precizez ca este vorba despre operatiuni simple si de efect.

Pentru a exemplifica, vom alege o poza cum este cea de jos. Nu stiu daca este cea mai indicata, dar are destul de multe elemente si putem exersa pe ea.

Untitled-3

Pasul 1. Scadem contrastul pozei. Va voi explica mai tarziu de ce.

Pentru inceput alegem din meniu Layers -> New Adjustment Layers -> Level . Aici scadem contrastul pozei pentru a creea acea senzatie de “vintage” cu care ne-am obisnuit.

p1

Pasul 2. Extrem de important: Editam plaja de culori RGB.

Spre deosebire de culorile scoase de aparatul digital, culorile filmului nu sunt atat de vii, ci mai degraba sterse sau alterate. In final toata poza va avea o nuanta de verde si galben. Adaugam Add a Curves adjustment layer. Selectam Blue pe care il coboram ca in imagine iar la Red si Green tragem in sus graficul.

p2Sa comparam poza de inceput cu cea de acum. Parca incepe sa semene cu cea din filmele vechi, nu? Aproape am terminat dar ne lipseste acea nuanta completa de galben pe care o au pozele invechite.

Pasul 3.Aplicam Gradient Tool.

Alegem unealta Gradient si selectam orange to yellow radial gradient. Tragem cu mouse-ul din centru spre exterior si pe poza se aplica un gradient de nuanta galben – rosu. Alegem optiunea Soft Light cu 50% pe layerul cu gradient.

p3Pasul 4. Folosim Photoshop brushes pentru a crea senzatia de margini roase la capetele pozei. Acest pas ar fi optional.

Alegem unealta Brush si de aici selectam Rough Round Bristle cu marimea cat mai mare 100px avand pe ea optiunea Smoothing si o aplicam pe marginile pozei. Acesta va sterge culorile de pe marginea pozei lasand nuanta de galben – rosu de la layerul cu gradient.

p5

Eu am adaugat ceva in plus: am etichetat poza cu Summer’95.

f4Untitled-3

Et voila! Fara prea mult efort, poza noastra pare mai interesanta, mai iesita din comun decat cele pe care le vedem zilnic. Cele mai potrivite poze pentru acest efect vintage sunt insa anumite peisaje facute spre apus, cand lumina vine din spate, formand o adevarata aura in spatele personajului. Dar ati inteles ideea: exista mii si mii de feluri relativ facile prin care puteti schimba radical “look”ul pozei, facand-o sa para mai interesanta.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *