CAMERE FOTO

Ce lentile wide sa aleg pentru al meu Sony Nex C3?

Deja am discutat despre doua obiective kit: cel cu care vine Sony Nex c3 “by default” si anume Sony 18-55 si celalalt: frumuselul de 16-50. Am neglijat ca mentionez un aspect legat de cele doua: ambele au stabilizare de imagine. Asta fiindca, spre deosebire de mirrorlessurile de la Olympus, cei de la Sony nu au catahdisit sa puna stabilizare de imagine pe fragmentul lor de mirrorless.

Se pare ca m-a apucat febra cumparaturilor si m-am apucat sa ma interesez in stanga si dreapta, pentru a ma decide sa cumpar un fix de la Sony sau de la Sigma. Din pacate, cele fixe de la Sony nu sunt privite fantastic de bine de specialistii care fac reviewurile. Cica ar fi pline de bube, distorsiuni  si aberatii cromatice si nu sunt deosebit de sharp. Va la sa va clatiti ochii cu aceste imagini:

dd

 

Pentru ca mi-ar lua mult prea mult timp sa vorbesc despre obiectivele Sony care merita cumparata, azi ma voi opri asupra celor mai wide, majoritatea de tip pancake. Dar sa le luam unul cate unul.

 

  1. Primul care imi vine in minte, pentru ca imi place sa am un obiectiv cat mai wide posibil, este Sony 16mm. Este un obiectiv tip “clatita americana” ( pancake este termenul din engleza). Ceea ce inseamna ca este foarte subtire; cu el aparatul se transforma in unul usor de bagat in buzunar. I-am mai postat poza cu alte ocazii, dar nu ma pot abtine sa n-o fac din nou. Din toate unghiurile, daca se poate…Ceva de genul:

a2a3

 

Dupa cum am mai spus, dezavantajul sau major este ca, optic vorbind, nu este mult mai bun decat obiectivul 16-50 pe care deja il am. Are distorsiuni ceva mai mici, categoric este mai folosibil, e drept. Dar aberatiile cromatice sunt marisoare. Din nou, sharpness-ul nu este ceva “to write home about”, cum zic americanii. Cu alte cuvinte, in centru este destul de sharp incepand de la 2.8, dar marginile sunt varza. Sunt cum este obiectiv mai mult de peisaje, asta este ceva destul de ciudat. Cel mai fain ies imaginile din unghiuri mai deosebite, ceva de genul asta: https://www.flickr.com/photos/tarmo888/12090149543/in/pool-1455154@N24

 

Bineinteles ca, teoretic, intr-un obiectiv cu diafragma mare, de 2.8, intra ceva mai multe lumina decat intr-un obiectiv kit. Insa nu cu mult mai multa lumina. Dar adevarata valoare a obiectivului este faptul ca i se poate atasa un dragut de adaptor wide, acesta:  ECU1 Wide Angle Adapter for 16mm f/2.8.

a4a5

 

la inceput, nu am inteles de ce adaptorul ii este dedicat doar obiectivul de 16mm, dar se pare ca este facut special pentru el, formula lui optica tinand la minimum distorsiunile geometrice si pierzand cat mai putina lumina. Cu alte cuvinte, folosind acest adaptor nu pierdem prea multa calitate si avem un unghiu de cuprindere mult mai mare, cam cel mai mare pe care il putem avea la un pret acceptabil.

 

In Romania, aceasta distractie ar costa ceva de genul 1088 lei obiectivul de 16mm http://www.f64.ro/sony-16mm-f-2-8-pancake-pentru-nex.html si in jur de 6 milioane adaptorul wide: http://www.f64.ro/sony-convertor-wide-0-75x-pentru-nex-sel16mm-f2-8-cod-vclecu1-ae.html

 

Daca vreti sa cititi despre cum se impaca cele doua, lentila wide si adaptorul, puteti arunca un ochi pe acest thread:, in care un tip face un concis review si pune niste poze: http://www.dpreview.com/forums/post/39353255

 

In ceea ce va priveste, mi-as cumpara acest adaptor daca l-as  gasi la un pret bun. Dar inafara de el, ma mai tenteaza si adaptorul fisheye:  http://www.f64.ro/sony-vclecf1-ae-convertor-fisheye-0-65x-pentru-nex-sel16mm-f2-8.html, cu care poti face poze ceva mai “artistice”, de mare angajament, cum ar fi acestea de pe Flickr: http://www.pbase.com/nc_bill/image/141579140 Totusi, parca nu m-a convins atat de mult calitatea sa.

 

 

O alta optiune de la Sony, pe langa obiectivul de care tot am discutat pana acum ar fi Sony 20mm f2.8. Dupa mine, singurul avantaj al lui este ca ar fi ceva mai mic, de fapt cel mai mic pancake de la Sony. Aici il puteti vedea in toata splendoarea lui:

b1b2b3

Pentru cei care fac gen street photography, theoretic cu cat mai mic este obiectivul, cu cat mai bine. Oamenii se simt mai putin intimidati cand il scoti si, sunt mai in largul lor si aproape ca nu te baga in seama. Pacat ca, asa cum am mentionat in alta postare, este groaznic sunetul pe care il scoate obturatorul Sony.

In rest, formula optica a lui Sony 20mm nu este una profund imbunatatita fata de 16mm, in colturi calitatea fotografiei fiind una indoielnica. Dar faptul care m-a convins cu adevarat sa nu-l cumpar este ca nu este compatibil cu cele doua adaptoare mentionate mai devreme.

Se face destul de tarziu si nu prea mai am timp sa mai vorbesc si despre obiectivele wide third party, postarea este deja poate prea multa si plictisitoare pentru unii. Dar saptamana asta sigur voi gasi timp sa discut despre superbul Sigma 19mm 2.8, obiectivul care ma tenteaza sa-l cumpar de vreo 2 saptamani.

Obiectivele third party de la Sigma fac o foarte mare concurenta produselor branduite Sony. In ceea ce ma priveste, nu doresc neaparat sa scrie “Sony” pe toate obiectivele mele, desi am prieteni care nu s-ar atinge nici macar aghesmuiti de obiectivele de la Sigma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *