CAMERE FOTO

Ce imi place si ce nu imi place la Sony Nex c3 (mirrorless) si noua lentila pancake 16-50 3.5-5.6

Sunt poate un snob. Nu-mi place sa folosesc aparatul foto pe patratelul verde, adica pe auto. Nu-mi place ca el sa foloseasca ce setari are el chef, ce puncte de focus vrea, etc, asa ca la un moment dat am pus niste banuti deoparte si mi-am luat primul aparat foto mai destept, usor de setat manual. Este vorba, dupa cum ati ghicit, despre un DSRL, mai précis un Canon 350d. Am intrat in aceasta lume a aparatelor cu obiective interschimbabile si nu am mai iesit de aici.

De cand au aparut mirrorlessurile de la Sony, apetitul meu pentru miniaturizare a crescut. Am asteptat o vreme, prima generatie de mirrorlessuri nu m-a convins, nici la Olympus si Panasonic nici la Sony. Dar cand a aparut noua generatie, am zis sa ma aventurez. Am cumparat deci un Sony c3 second pentru vacante. Senzorul de DSRL pe care il are este senzational, dupa parerea mea.c1

Iata monstruletul! Body este foarte mic si usor, pacat de obiectivul 18-55, care este imens. Cele cateva poze facute in casa m-au convins ca are o calitate ISO excelenta la ISO 1600 si 3200, mai buna decat multiubitul meu Canon 650d. Ceea ce m-a enervat un pic.

Din pacate insa, experienta fotografiei nu este asa de buna, din cauza ergonomiei. Aparatul sta prost in mana, greu gasesti setarile. Eu il pun pe Av si schimb frumusel setarile din rotita. Are si doua butoane customizabile, unde am trecut sensibilitatea IS0 si punctul de focus. Un lucru bun avand in vedere ca alti producatori de mirrorless-uri nu ofera asta ( vezi Nikon V1 ). Nu ar fi stricat si un viewfinder, dar costa un pic cam mult si trebuie sa ma decid daca merita.

Un lucru care m-a incantat a fost displayul rotativ, care te ajuta sa fotografiezi in unghiuri mai putin confortabile.

080211sony_nex_c3_swivel_lcd

Cat tot veni vorba de puncte de focus: era misto sa fie un aparat la care puteai selecta punctele de focus din touch. Asa, cu sagetutele, este infinit mai greu. Eu, personal, innebunesc.

Meniul Sony este o oroare pentru un user de DSRL Canon, probabil mai comprehensibil pentru un utilizator de compacta. Probabil acesta a fost targetul Sony de la bun inceput: cei care aveau deja un compact performant si tinteau catre ceva mai bunicel, cu ceva mai mult control manual si obiective interschimbabile. Setarea ISO, de exemplu, este la meniul “Brightness”. Am cautat-de mi-au iesit ochii din cap.

c2

Si dupa cum va spuneam: ce m-a ofticat de la bun inceput la Sony a fost urmatorul fapt: lentila 18-55, cu care vine by default frumosul Sony, era mult prea mare! Come on, deja era la fel de butucanos ca un DSRL si statea cam aiurea in mana.

c3

Supararea mea nu a tinut mult: am facut relativ usor rost de un kit lens 16-50 de la un Sony Nex 6, al carui stapan folosea numai fixe. Ia uitati diferenta intre cele doua:

c4

Cum ati si ghicit, lentilele din aceasta poza sunt urmatoarele: sony 16mm 2.8, un pancake simpatic, batranul 18-55, de o culoare argintie interesanta, si mai noul 16-50. Ultimul este cat se poate de sexy in felul sau: al meu este de o culoare gri sobolan ( un gri inchis foarte funky). Cand nu este folosit, este aproape cat de lentila fixa de mic. Numai cand este deschis aparatul, se expandeaza automat. O chestie foarte desteapta. Go, go, Sony! Cei de la Olympus nu au implementat acest system, si userul trebuie sa “expandeze” obiectivul.

lumix x pz 14-42 vs nex pz 16-50 extended

Destul pentru azi, maine voi posta niste fotografii facute cu bestia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *