ARTICOLE GENERALE

Achizitia anului: Facebook cumpara aplicatia de mesagerie WhatsApp pe o suma exorbitanta

Facebook a lansat o stire-bomba saptamana trecuta, lasandu-ne cu gura cascata:  achizitionarea aplicatiei de mesagerie instanta WhatsApp pentru 16 miliarde de dolari, suma de  patru miliarde fiind platita cash, iar restul fiind reprezentat de echivalentul in actiuni in valoare de 12 miliarde de dolari. Pe langa acesti bani, fondatorii si angajatii aplicatiei WhatsApp vor primi dupa semnarea contractului actiuni in valoare de trei miliarde de dolari.

facebook

Banuiesc ca deja aveti idee despre amploarea la care se ridicase aplicatia WhatsApp. Pe scurt, ea permite transmiterea gratuita de mesaje intre utilizatori si a  avut o  crestere uriasa in ultimele luni, acum avand 450 milioane de utilizatori. Totusi, si aplicatia  Facebook a castigat un numar imens de utilizatori si este in crestere. Mark Zuckerberg nu este la prima achizitie uriasa in acest sens. Ultima miscare de amploare a lui fondatorului Facebook a fost renumita aplicatie Instagram, cumparata  in 2012 pe un miliard de dolari. Totusi, suma platita acum de  Mark Zuckerberg este infinit mai mare, dat fiind faptul ca achizitia este privita de acesta ca una importanta si “incredibil de valoroasa”. Nu stiu cum s-a ajuns la acea cifra, dar Facebook a mentionat ca la stabilirea pretului s-a tinut cont de numarul mare de utilizatori si nu numai de indicatorii financiari.

Daca va intrebati de ce aceasta miscare din partea Facebook, ma tem ca nu pot lansa decat supozitii, ca toata lumea. Ce pare a fi cert este ca, la fel ca la achizitia Instagram, Facebook nu doreste sa desfiinteze sau sa il integreze in propria sa aplicatie. Ca atara, WhatsApp va fi  aplicatie gestionata independent. Ba chiar mai mult decat atat,  fondatorul  Jan Koum intra in board-ul Facebook.  Acelasi  Jan Koum sustine cu tarie ca aplicatia nu se va schimba si nu va introduce publicitate pentru utilizatori. Doamne ajuta!

Se pare ca achizitia a fost privita cu o oarecare suspiciune pe piata bursiera, pentru ca. imediat dupa ce stirea a rasuflat, actiunile Facebook au scazut cu 4,50%, la 65 de dolari. Mark Zuckerberg linisteste fanii Facebook, sustinand ca aplicatiile se vor completa reciproc, Facebook ramanand ca o mesagerie interna pentru prieteni iar WhatsApp iti va permite sa conversezi cu contactele din agenda telefonului sau de pe email. Un fel de Yahoo Messenger.

whatsapp

Daca va intrebati de ce aceasta exorbitanta miscare din partea Facebook, se pare ca, prin achizitia WhatsApp,  Facebook incearca sa readuca publicul tanar. Studiile de ultima oara arata un lucru, zic eu, surprinzator:  adolescentii petrec mai putin timp pe Facebook si mai mult timp pe mesagerie instanta. Tinerii pleaca de pe Facebook din cauza numarului mare de linkuri din News Feed preferand sa se indrepte catre aplicatii care ofera discutii intre grupul lor de prieteni. In plus, Facebook intelege ca utilizatorii Whatsup provin din tarile in curs de dezvoltare. Cuvantul “World domination” va suna sau nu?

Iata ce spune Zuckerberg: “What’s up este un leader global ( in domeniul mesageriei instante). Exista tari ca Japonia si Coreea in care exista alte servicii de mesagerie instanta mai mari, dar in Europa, America Latina, India si o mare parte din Asia este liderul neconstestat”. Ca atara, ambitiosul fondator Facebook vrea, nici mai mult nici mai putin  decat sa ii ajute pe cei din tarile in care Internetul este inca destul de scump sa comunice mai usor si mai liber. Datorita Facebook si What’sApp. Un plan destul de bun, nu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *